İşsizlik Sigortası Prim Desteği Eylül 2020 Ayı Borçlarına Mahsup Edildi ÖZET: 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunun Ek 4’üncü maddesine istinaden hes…

 

 

İşsizlik Sigortası Prim Desteği Eylül 2020 Ayı Borçlarına Mahsup Edildi

 

İşsizlik Sigortası Prim Desteği Eylül 2020 Ayı Borçlarına Mahsup Edildi

ÖZET:

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunun Ek 4’üncü maddesine istinaden hesaplanan işsizlik sigortası primi işveren payı desteğinin 2019 yılı ilk altı ayına ait işsizlik indirimi tutarları işyeri emanet listelerinde gösterilmiş olup, kapsama giren işyerleri için hesaplanan 2019/1,2,3,4,5,6.aylara ait indirim tutarları 2020/Eylül dönemi cari ay borçlarına SGK tarafından otomatik olarak mahsup edilmiştir. Diğer aylara ait indirim tutarları ise gelecek aylara sırası ile mahsup edecektir.

İŞSİZLİK SIGORTASI PRİMİ İŞVEREN PAYI DESTEĞİNİN MAHSUP İŞLEMLERİ

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun Ek 4’üncü maddesinin birinci fıkrasında;

“20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında çok tehlikeli sınıfta yer alıp ondan fazla çalışanı bulunan ve üç yıl içinde ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmeyen işyerlerinde çalışanların işsizlik sigortası işveren payı teşvik olarak bir sonraki takvim yılından geçerli olmak üzere ve üç yıl süreyle %1 olarak alınır. Ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmesi hâlinde takip eden aydan itibaren bu teşvik uygulamasına son verilir. İşverenler bu fıkrada öngörülen şartları tekrar sağlamaları ve talepleri hâlinde bu teşvikten yeniden yararlanır. Türkiye genelinde birden fazla tescilli çok tehlikeli sınıfta yer alan işyeri bulunan işverenin 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında çalıştırılan toplam çalışan sayısı esas alınır.”

Hükmü yer almaktadır.

Söz konusu madde kapsamında teşvikten yararlanmanın usul ve esasları 31/12/2018 tarihli, 30642 sayılı 4. Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan “Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan ve Ondan Fazla Çalışanı Bulunan İşyerlerinde İşsizlik Sigortası Primi İşveren Payı Teşvikinden Yararlanılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ” de açıklanmıştır.

Bu kapsama giren işyerlerinin 2019 yılı ilk altı ayına ait işsizlik indirimi tutarları işyeri emanet listelerinde gösterilmiş olup, kapsama giren işyerleri için hesaplanan 2019/1,2,3,4,5,6.aylara ait indirim tutarları 2020/9.dönem cari ay borçlarına SGK tarafından otomatik olarak mahsup edilmiştir.

Mahsup işlemi, Ek 4’üncü madde kapsamına giren ve 2020/9.dönem cari ay borcu olan işyerleri için yapılmış olmakla birlikte, İşveren intra – Tahsilat – Silinmiş Emanet bölümünden “Ek 4 %1 işsizlik indirimi” açıklamasının, ayrıca 2020/9.dönem H/C kartlarında yer alan tahsilat tarihi hareketlerinden ise tahsilat satırının üzerine basılması ile birlikte “Ek 4 %1 işsizlik indirimi” açıklamasının görüntülenmesi mümkün bulunmaktadır.

İşverenlerin banka sistemlerinde ödemeleri gerekenden daha az borç ile karşılaşmaları durumunda, bu durumun işsizlik primi işveren payı indirimi olduğunu (indirimin emanet listelerinde gösterilmiş olması halinde) ve başka bir nedenden kaynaklanmadığını bilmeleri gerekmektedir. Diğer aylara ait indirim tutarları ise gelecek aylara sırası ile mahsup edilecektir.

Bununla birlikte, her işyeri Ek 4’üncü madde kapsamında olmadığından, İşveren intra – Tahsilat – Silinmiş Emanet bölümünde “Ek 4 %1 işsizlik indirimi” açıklaması gözükmeyen işyerleri için herhangi bir mahsup işlemi yapılamayacağından, kapsama girmeyen işverenlerin herhangi bir mahsup işlemi beklememesi, bankada gözüken borçlarını ödemeleri gerekmektedir.

4447 SAYILI İŞSİZLİK SİGORTASI KANUNUNUN EK 4 ÜNCÜ MADDESİNDE YER ALAN İŞSİZLİK İNDİRİMİNİN %1 OLARAK UYGULANMASI HAKKINDA DUYURU

Bilindiği üzere, üç yıl süreyle ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmeyen, çok tehlikeli sınıfta yer alan ve ondan fazla çalışanı bulunan işyerlerine işsizlik sigortası primi işveren payı desteği sağlanmasına ilişkin 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun Ek 4 üncü maddesinin birinci fıkrasında;

“20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında çok tehlikeli sınıfta yer alıp ondan fazla çalışanı bulunan ve üç yıl içinde ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmeyen işyerlerinde çalışanların işsizlik sigortası işveren payı teşvik olarak bir sonraki takvim yılından geçerli olmak üzere ve üç yıl süreyle %1 olarak alınır. Ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmesi hâlinde takip eden aydan itibaren bu teşvik uygulamasına son verilir. İşverenler bu fıkrada öngörülen şartları tekrar sağlamaları ve talepleri hâlinde bu teşvikten yeniden yararlanır. Türkiye genelinde birden fazla tescilli çok tehlikeli sınıfta yer alan işyeri bulunan işverenin 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında çalıştırılan toplam çalışan sayısı esas alınır.”

hükmü yer almaktadır.

Söz konusu madde kapsamında teşvikten yararlanmanın usul ve esasları 31/12/2018 tarihli, 30642 sayılı 4. Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan “Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan ve Ondan Fazla Çalışanı Bulunan İşyerlerinde İşsizlik Sigortası Primi İşveren Payı Teşvikinden Yararlanılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ” de açıklanmıştır.

Ek 4 üncü maddeye ilişkin program çalışmaları tamamlanarak indirim kapsamına giren işyerlerinin 2019 yılı ilk altı ayına ait işsizlik indirimi tutarları işyeri emanet listelerinde gösterilmiş olup, kapsama giren işyerleri için hesaplanan 2019/1,2,3,4,5,6.aylara ait indirim tutarları 2020/9.dönem cari ay borçlarına Kurumumuz sistemlerince mahsup edilmiştir.

Mahsup işlemi, Ek 4 üncü madde kapsamına giren ve 2020/9.dönem cari ay borcu olan işyerleri için yapılmış olmakla birlikte, ünitenizce İşveren intra – Tahsilat – Silinmiş Emanet bölümünden “Ek 4 %1 işsizlik indirimi” açıklamasının, ayrıca 2020/9.dönem H/C kartlarında yer alan tahsilat tarihi hareketlerinden ise tahsilat satırının üzerine basılması ile birlikte “Ek 4 %1 işsizlik indirimi”
açıklamasının görüntülenmesi mümkün bulunmaktadır.

Bu durumda, iliniz işverenlerinin banka sistemlerinde ödemeleri gerekenden daha az borç ile karşılaşmaları ve üniteniz ile bu yönde iletişime geçmeleri durumunda, Ek 4 işsizlik indirimi kapsamında olunması nedeniyle (emanet bölümünden Ek 4 açıklamasının da kontrol edilmek suretiyle) sistem tarafından hesaplanan 2019 yılı ilk altı aylık indirim tutarlarının işyerinin 2020/9.dönem cari borcuna mahsup edildiği, diğer aylara ait indirim tutarlarının ise gelecek aylara sırası ile mahsup edileceği, bankada gözüken kalan borcun kendileri tarafından ödenmesi gerektiği bilgisi verilmelidir.

Bununla birlikte, iliniz genelinde her işyeri Ek 4 üncü madde kapsamında olmadığından, İşveren intra – Tahsilat – Silinmiş Emanet bölümünde “Ek 4 %1 işsizlik indirimi” açıklaması gözükmeyen işyerleri için herhangi bir mahsup işlemi yapılamayacağından, kapsama girmeyen işverenlerin herhangi bir mahsup işlemi beklememesi, bankada gözüken borçlarını ödemeleri gerekmektedir.

Diğer taraftan, yine İşveren İntra uygulama programında yer alan “Listeler-İstatistikler/İşveren Listeleri” bölümünde “Ek 4 İşsizlik İndirimi Bilgileri” menüsü işletime açılmış olup, iliniz genelinde bu indirimden yararlanan işyeri sayısı ve yararlanılan toplam tutarların görüntülenmesi mümkün bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.

İstihdam Teşvikleri Daire Başkanlığı