Emekliye Emlak Vergisi İade Edilebilecek!

Aldıkları yaşlılık aylığından başka geliri olmayan emekliler, 200 metrekareyi  geçmeyen tek konutları için vergi ödemiyor. Yanlışlıkla ödemiş olanlar 5 yıla kadar geriye dönük vergilerini belediyelerden geri alma hakkına sahip.

Türkiye’de yaşlılık aylığı alan yaklaşık 12 milyon emekli için yasalarda bazı ayrıcalıklar bulunuyor. Özellikle vergi konusunda emeklilerin muaf tutulduğu alanlar mevcut. Emlak vergisinde emekliler belli metrekare eve sahip olmaları ve maaşlarından başka gelirleri olmamaları şartıyla muafiyetten yararlanabiliyor. Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SGK emeklilerinin aldıkları maaşlarından başka gelirleri yoksa, brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutları için vergi ödemiyor.

ÖLÜM AYLIĞI ALAN DA MUAF 

Emekli olduktan sonra başka bir işyerinde çalışarak gelir elde eden emekliler ise emlak vergisini ödüyor. Bankalarındaki paralarından dolayı kazanç elde eden emekliler de muafiyetten yararlanabiliyor. Eşinden dolayı ölüm aylığı alan emekliler de bu gelirleri olduğu halde emlak vergisi ödemiyor.
Emeklilerin belediyelere giderek konutlarıyla ilgili beyanda bulunurken emekli olduklarını da bildirmeleri gerekiyor. Bu durumda belediyeler emeklilerin emlak vergilerini sıfıra düşürüyor. Geçmişte emlak vergisi ödemiş emekliler yukarıdaki şartları taşıyorlarsa bağlı bulundukları belediyelere dilekçe ile müracaat ederek 5 yıl geriye doğru ödedikleri paraları geri alabiliyor.

MAAŞINIZA TAKİP VARSA İTİRAZ EDİN 

Yasa gereği emeklilerin maaşlarına haciz konulamıyor ve kesinti yapılamıyor. Bazı istisnalar dışında… Bu istisnalar ise Sosyal Güvenlik Kurumu alacakları ve nafaka. Bu ikisi dışında emeklinin izni olmadan hiçbir alacak için maaşa haciz konulamıyor. Yani kredi kartı kullanan bir emekli için banka emeklinin izni olmadan haciz uygulayamıyor.

KREDİ ALIRKEN DİKKAT!

Emeklilerin kredi alırken ya da kredi kartı anlaşması yaparken imzaladığı sözleşmelere dikkat etmesi gerekiyor. Maaşa haciz konulacağıyla ilgili bir madde varsa bankayla görüşmekte fayda var. İcra daireleri emeklinin yazılı rızası yoksa haciz taleplerini reddediyor. İcra takibi başlatılırsa icra dairesine gidip emekli olduğunu belirtip itiraz eden hakkında takip durduruluyor.

Kaynak:http://www.gunes.com/ekonomi/konut-vergisi-iade-edilecek-835415