Bayilerdeki POS Aracılığıyla (Bayi POS) Tahsilat Sistemine İlişkin Usul ve Esasların Belirlendiği Tebliğ Taslağı Hazırlandı!

Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde yayımlanan Vergi Usul Kanunu Tebliğ Taslağı ile kredi kartı, banka kartı, ön ödemeli kart, karekod, elektronik cüzdan ve benzeri ödeme araçları kullanılmak suretiyle gerçekleştirilen tahsilatlarda mükelleflerin kendilerine ait ödeme sistemlerini veya cihazları kullanmalarına ve banka veya ödeme hizmet sağlayıcıları tarafından kendilerine tahsis edilen ödeme sistemlerini veya cihazlarını bayilik veya benzeri iş ilişkileri kapsamında aralarındaki sözleşmeye istinaden başka mükelleflere tahsis etmelerine ilişkin usul ve esaslar belirlenmektedir.
Tebliğde dikkat çeken hususlar aşağıda alıntılanmıştır.
Fiziki ödeme sistemi cihazlarının kullanımı
MADDE 4-
…
(5) Bayilik veya benzeri bir ilişkisi çerçevesinde bayiye ait YN ÖKC veya Güvenli Mobil Ödeme ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi kapsamındaki ödeme kabul eden araçlara, aralarındaki ticari iş ilişkileri nedeniyle ana firmaya ait finansal hesapların, Başkanlıkça yayımlanacak kılavuzlarda belirtilen kurallara göre ilave hesap olarak, tanımlanması mümkündür. Bu tanımlama sonrası bayilerin bu suretle gerçekleştirdikleri kartlı satışlara ait tahsilat tutarlarının tamamının veya belirli bir kısmının ana firmanın finansal hesaplarına doğrudan iletilmesi mümkün bulunmaktadır.
(6) Bayilik veya benzeri bir ilişkisi çerçevesinde bayiye ait EFT-POS özellikli YN ÖKC veya Güvenli Mobil Ödeme ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi kapsamındaki ödeme kabul eden araçlar üzerinde ana firmaya ait POS uygulamasının kurulabilmesi/tanımlanabilmesi için aşağıda yer alan koşulların sağlanması gerekmektedir.
a) Bayilik uygulamasından yararlanılması için Türkiye çapında en az 30 bayiye sahip olunmalıdır.
b) Bayilik işlemleri için sözleşme düzenlenmeli ve söz konusu sözleşme ilgili banka veya ödeme hizmet sağlayıcısına ve ana firma ile bayinin bağlı olduğu vergi dairesine ibraz edilmelidir.
c) Ödemeye ilişkin bilgilerin yer aldığı kısımda (slip bilgileri kısmında) ana firmanın bilgileri bulunmalıdır.
ç) Bayilik sözleşmesine ilişkin bilgiler ana firma tarafından, bu fıkra kapsamında kurulan/tanımlanan POS uygulamasına ilişkin bilgiler ile bu POS uygulaması üzerinden yapılan tahsilatlar banka veya ödeme hizmet sağlayıcıları tarafından Başkanlıkça belirlenen usul ve esaslar dâhilinde Başkanlığa bildirilecektir.
(7) YN ÖKC kullanma mecburiyeti kapsamında bulunmayan veya dışında bırakılan mükelleflere, 5 inci maddede yer alan düzenlemelere aykırı olmamak şartıyla, bu durumlarının GİB Teknoloji sistemlerinden elektronik ortamda teyit edilmesi veya vergi dairesinden alınan belgelerin ibraz edilmesi ve bu cihazların YN ÖKC kullanılması gereken bir faaliyette kullanılmayacağına ilişkin taahhüt verilmesi koşuluyla, banka veya ödeme hizmet sağlayıcıları tarafından seyyar/kablolu/soft vb. POS cihazı/uygulamasından herhangi biri ilgili mevzuat kapsamında verilebilir.
(8) YN ÖKC kullanma mecburiyeti kapsamında bulunmayan veya dışında bırakılan mükelleflere banka veya ödeme hizmet sağlayıcıları tarafından verilen POS cihazlarının/uygulamalarının başka bir mükellef tarafından kullanılması yasaktır.
(9) YN ÖKC kullanma mecburiyeti kapsamında bulunan faaliyetlerinin yanında mecburiyet kapsamında olmayan faaliyetlerinin de bulunduğu gerekçesiyle (toptancılık, imalat vb.), kapsamda olmayan faaliyetlerinde kullanmak üzere POS cihazları/uygulamaları verilen mükelleflerin bu cihazları/uygulamaları sadece YN ÖKC kullanma mecburiyeti kapsamında olmayan faaliyetlerinde kullanması gerekmektedir.
(10) Bu maddenin yedi, sekiz ve dokuzuncu fıkraları kapsamında mükelleflere verilen POS cihazlarından/uygulamalarından yapılan işlem tutarları ile adetlerinin banka veya ödeme hizmet sağlayıcıları tarafından izlenerek bu faaliyetlerle (toptancılık, imalat vb.) ve söz konusu cihaz ve uygulamaların talebi sırasında kullanılacağı beyan ve taahhüt edilen faaliyetlerle uyumlu olmayan tutarlarda veya adetlerde işlem yapıldığının tespit edilmesi durumunda cihazların/uygulamaların kullanıma kapatılması gerekmektedir. Bu kapsamda kullanıma kapatılan cihazlar/uygulamalar ile mükelleflere ilişkin bilgilerin izleyen ayın sonuna kadar Başkanlığa bildirilmesi gerekmektedir.
(11) Mükelleflerin, banka veya ödeme hizmet sağlayıcıları tarafından kendilerine tahsis edilen soft POS uygulamasını, bayilik veya benzeri bir ilişki kapsamında aralarındaki sözleşmeye istinaden bayilerine kullandırmaları mümkün değildir.
Sanal POS uygulamalarının bayilik veya benzeri bir ilişki kapsamında kullanımı
MADDE 6-
(1) Birinci ve ikinci sınıf tüccarlardan perakende mal teslimi veya hizmet ifasında bulunan mükelleflerin müşterilerine yaptıkları ve elektronik ticaret kapsamında olmayan satış ve işlere ilişkin olarak yapacakları tahsilatlarda sanal POS uygulamalarının kullanılması mümkün değildir. Söz konusu mükellefler bahse konu satış ve işler için ancak bu maddede yer alan koşulların sağlanmasına bağlı olarak bayisi oldukları ana firmaların sanal POS uygulamalarını kullanabilirler.
(2) Birinci ve ikinci sınıf tüccarlardan perakende mal teslimi veya hizmet ifasında bulunan mükelleflerden Güvenli Mobil Ödeme ve Elektronik Belge Yönetim Sisteminden yararlananların, müşterilerine yaptıkları ve elektronik ticaret kapsamında olmayan satış ve işlere ilişkin olarak yapacakları tahsilatların anlık olarak söz konusu Sistem kapsamında elektronik belgelere dönüştürülmesi gerektiğinden bu tahsilatlarda sanal POS uygulamalarının kullanılması mümkün değildir. Söz konusu mükellefler bahse konu satış ve işler için ancak bu maddede yer alan koşulların sağlanmasına bağlı olarak bayisi oldukları ana firmaların sanal POS uygulamalarını kullanabilirler.
(3) Banka veya ödeme hizmet sağlayıcıları, yaptıkları üye işyeri anlaşmasına istinaden birinci ve ikinci sınıf tüccarlardan perakende mal teslimi veya hizmet ifasında bulunan mükelleflere, Tebliğin 5 inci maddesinde ifade edildiği şekilde yalnızca 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcı ve Elektronik Ticaret Hizmet Sağlayıcılar Hakkında Yönetmelik’te yer alan düzenlemeler kapsamında elektronik ticaret ortamında yapılacak mal ve hizmet satışlarına ilişkin tahsilatların yapılabilmesi için sanal POS uygulaması kullandırabilirler. Banka veya ödeme hizmet sağlayıcıları tarafından söz konusu koşullarla verilen sanal POS uygulaması yalnızca üye işyeri anlaşmasına taraf olan mükellef (ETAHS tarafından ETHS’lere kullandırılan sanal POS’lar hariç) tarafından kullanılabilir. Banka veya ödeme hizmet sağlayıcıları bahse konu sanal POS uygulamalarının üye işyeri anlaşmasına taraf olmayan mükellefler tarafından kullanılmaması için gerekli olan önlemleri almak zorundadırlar.
(4) Banka veya ödeme hizmet sağlayıcıları tarafından kendisine sanal POS uygulaması verilen mükelleflerin bu sanal POS uygulamasını ana firma olarak, bayilik veya benzeri bir ilişkisi çerçevesinde bayilerine kullandırabilmesi için aşağıdaki koşulların sağlanması gerekmektedir.
a) Bayilik uygulamasından yararlanılması için Türkiye çapında en az 30 bayiye sahip olunmalıdır.
b) Banka veya ödeme hizmet sağlayıcıları tarafından, ana firma konumundaki mükelleflere teslim edilen sanal POS uygulamalarını bu madde kapsamında kullanacak bayilerle de ayrıca üye iş yeri anlaşması yapılmalıdır.
c) Bayilik veya benzeri bir iş ilişkisi çerçevesinde ana firmanın sanal POS uygulamasını kullanacak olan bayilere yönelik kullanıcı yönetimi ve tanımlamaları münhasıran banka veya ödeme hizmet sağlayıcıları tarafından yapılmalı, ana firma ya da bayiler tarafından hiçbir şekilde bayi tanımlaması yapılması söz konusu olmamalıdır.
ç) Bayilik işlemleri için ana firma ile bayiler arasında sözleşme düzenlenmeli ve söz konusu sözleşme ilgili banka veya ödeme hizmet sağlayıcılarına ve ana firma ile bayinin bağlı olduğu vergi dairesine ibraz edilmelidir.
d) Ana firma ve bayi tarafından sanal POS uygulamasının kullanılacağı sabit IP bilgisi ilgili banka veya ödeme hizmet sağlayıcılarına bildirilecektir. Banka veya ödeme hizmet sağlayıcıları tarafından sadece bildirilen sabit IP kullanılarak tahsilat yapılmasına izin verilmeli, diğer IP’ler üzerinden tahsilat yapılması ve bayi için tanımlanan sanal POS uygulamasının bayi tarafından bir başkasına kullandırılması engellenmelidir.
e) Mal satışı ve hizmet ifasına ilişkin tahsilatların bu maddede yer alan koşullar kapsamında sanal POS uygulaması kullanılarak yapılması durumunda, 213 sayılı Kanun gereğince düzenleme zorunluluğu getirilen mali belgeler tutarına bakılmaksızın elektronik belge olarak düzenlenmelidir. Söz konusu elektronik belgelerde, mal satışı ile hizmet ifalarının tahsilat işlemlerinde gerçekleştirilen tahsilata ilişkin müşteri ödeme belgesinde yer alması gereken temel bilgilere (slip bilgileri), e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamalarına ilişkin teknik kılavuzlarda belirtildiği şekilde yer verilmelidir.
f) Bayilik sözleşmesine ilişkin bilgiler ana firma tarafından, bu fıkra kapsamında kurulan/tanımlanan POS uygulamasına ilişkin bilgiler ile bu POS uygulaması üzerinden yapılan tahsilatlar banka veya ödeme hizmet sağlayıcıları tarafından Başkanlıkça belirlenen usul ve esaslar dâhilinde Başkanlığa bildirilecektir.
(5) Birinci ve ikinci sınıf tüccarlardan perakende mal teslimi veya hizmet ifasında bulunmayan mükelleflere verilen sanal POS uygulamasının ana firma olarak, bayilik veya benzeri bir ilişkisi çerçevesinde bayilerine kullandırabilmesi için de bu maddede belirtilen koşulların sağlanması gerekmektedir.
(6) Banka veya ödeme hizmet sağlayıcıları, bu madde kapsamında kullanılan sanal POS uygulamalarının verildiği mükelleflerin, bu uygulamaların başka mükellefler adına yapılacak tahsilat işlemlerinde kullanılıp kullanılmadığını kontrol edebilmek için gerekli önlemleri almak, gözetim ve takip uygulamalarını yapmak, bu Tebliğin amacına uygun olmayan işlemleri algılayacak sistemleri kullanmak ve bu işlemlerin gerçekleşmesini önlemek zorundadırlar.
(7) Banka veya ödeme hizmet sağlayıcıları ana firma ve bayilerin, ana firma ise bayilerinin bu maddede yer alan koşullar sağlanmaksızın ana firmaya verilen sanal POS uygulaması üzerinden tahsilat yapmasına engel olacak önlemleri alarak gerekli kontrolleri yapma, aksi uygulamalara son verme ve bu şekilde hareket edenleri bağlı oldukları vergi dairesine ve Başkanlığa bildirmekle yükümlüdürler. Bu şekilde aksi uygulamaların tespiti halinde ilgili bayinin sanal POS kullanımını sonlandırmak, ana firma ile banka veya ödeme hizmet sağlayıcılarının sorumluluğundadır.
Cezai müeyyide
MADDE 7-
(1) Bu Tebliğde belirlenen usul ve esaslara aykırı hareket eden veya belirlenen sürelerde öngörülen yükümlülükleri yerine getirmeyen mükellefler, banka veya ödeme hizmet sağlayıcıları ile 507 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamındaki finans kuruluşları, özel entegratörler ve yeni nesil ödeme kaydedici cihaz firmaları hakkında 213 sayılı Kanunun ilgili ceza hükümleri uygulanır.
Geçiş dönemi uygulaması
GEÇİCİ MADDE 1-
(1) Bayilik veya benzeri bir ilişki çerçevesinde bayiye ait YN ÖKC veya Güvenli Mobil Ödeme ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi kapsamındaki ödeme kabul eden araçlar üzerindeki POS uygulamalarının, Tebliğin yürürlük tarihini takip eden ayın sonuna kadar Tebliğ’de yer alan düzenlemelere uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Belirtilen tarihte öngörülen şartları sağlamayan söz konusu POS uygulamaları banka veya ödeme hizmet sağlayıcıları tarafından kullanıma kapatılacaktır. Kapatılan uygulamalar ile bu uygulamaları kullanan mükelleflere ilişkin bilgiler, her bir banka veya ödeme hizmet sağlayıcısı tarafından toplu olarak Tebliğin yürürlük tarihini takip eden ikinci ayın sonuna kadar Başkanlığa bildirilecektir.
(2) Tebliğin yürürlük tarihi itibarıyla kullanılmakta olan cihaz ve uygulamalara ilişkin olarak, Tebliğin 4 üncü maddesinin onuncu fıkrası gereğince yapılması gereken tespit ve işlemlerin, banka veya ödeme hizmet sağlayıcıları tarafından Tebliğin yürürlük tarihini takip eden ayın sonuna kadar tamamlanması gerekmektedir. Yapılan tespit ve işlemelere ilişkin bilgiler, her bir banka veya ödeme hizmet sağlayıcısı tarafından toplu olarak Tebliğin yürürlük tarihini takip eden ikinci ayın sonuna kadar Başkanlığa bildirilecektir.
(3) Bayilik veya benzeri bir ilişki kapsamında kullanılmakta olan sanal POS uygulamalarının Tebliğin yürürlük tarihini takip eden ayın sonuna kadar Tebliğ’de yer alan düzenlemelere uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Belirtilen tarihte öngörülen şartları sağlamayan sanal POS uygulamaları banka veya ödeme hizmet sağlayıcıları tarafından kullanıma kapatılacaktır. Kapatılan uygulamalar ile bu uygulamaları kullanan mükelleflere ilişkin bilgiler, her bir banka veya ödeme hizmet sağlayıcısı tarafından toplu olarak Tebliğin yürürlük tarihini takip eden ikinci ayın sonuna kadar Başkanlığa bildirilecektir.
MADDE 9- (1) Bu Tebliğ, yayımlandığı tarihi izleyen dördüncü ayın başında yürürlüğe girer.
Söz konusu Tebliğ taslağına ulaşmak için tıklayınız.