Vergi memuru gelmeden önce mükellefe SMS atacak!

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı, yeni işe başlayan ve adres değişikliği yapan mükellefe yaptığı ziyarette yeni bir uygulama başlatıyor. Uygulama ile vergi memuru yoklamaya gitmeden önce mükellefe kısa bir mesajla ‘yarın size geleceğiz’ diye bildirim yapacak.

HABER: SOYHAN ALPASLAN

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Mali Müşavirlik Meslek Komitesi, ‘Yeni Vergi Kanunları ve SGK Teşvikleri’ konulu bir seminer düzenledi. 
İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hasan Erkesim’in açılış konuşmasını yaptığı seminere, ilgi çok büyük oldu. İTO’nun vergi konusunda birçok çalışma yaptığı ve ilgili kurumlarla dirsek temasını hiç kesmediği bilgisini veren Erkesim, “Uygulamaya dönük dile getirdiğimiz görüşlerin hükümet politikalarında dikkate alınması bizi oldukça memnun ediyor. Torba Kanun’da izaha davet müessesesi, muhtasar beyanname ile Sosyal Güvenlik Kurumu bildirgesinin birleştirilmesi gibi yeni uygulamalar yer aldı. Biz de İTO olarak üyelerimizi bilgilendirmeye devam ediyoruz” diye konuştu.

‘YARIN SİZE GELECEĞİZ’

İTO Mali Müşavirlik Meslek Komitesi Başkanı Salih Çakır ise İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın yeni işe başlayan ve adres değişikliği yapan mükelleflere yönelik yeni uygulamasını açıkladı. Çakır’ın verdiği bilgiye göre, vergi memurları yoklamaya gelmeden önce mükellefe kısa bir mesajla ‘yarın size geleceğiz’ diye bildirim yapacak.

Anonim şirketlerin avukat bulundurma zorunluluğu ile ilgili de konuşan Çakır, “İTO yönetimi ve komitemiz ile konuyu ele aldık. Asgari sermayesinin beş katını aşan (250 bin TL) mükelleflerin avukat bulundurma zorunluluğu, SPK’ya kote olan firmalarda uygulansın dedik. 
En kısa zamanda sonuç alacağımıza inanıyorum” dedi.

Çakır, kirasını, vergi ve sigorta primlerini ödemekte zorlanan mükellefin, avukat parasını ödeyemeyecek durumda olduğuna dikkat çekti.

BÜYÜK ADIMLAR

Seminerin oturum başkanlığını yapan İstanbul Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkan Yardımcısı Mehmet Nadi Abbasoğlu da “Maliye Bakanlığı’nın çok büyük adımlar attığını hepimiz biliyoruz. Bunlar yapılacak olanların teminatı” diye konuştu.

KAYIT DIŞI AZALACAK

SGK İstanbul İl Müdürü Murat Göktaş, tahsilat yaparken çok üzmeden, mevduat haczi yapmadan, işverenin kendi imkânları ile en uygun şekilde ödemelerini sağlamaya çalıştıklarını söyledi. Denetimlerde çok katı olmadıklarına dikkat çeken Göktaş, “Bir süre denetim ve haciz yapacağız ki tahsilat yapalım ve kayıt dışılığı azaltalım” dedi. SGK İstanbul İl Müdür Yardımcısı Murat Özdamar da 2018’de uygulanacak teşviklerden örnekler vererek, milli istihdam seferberliği kapsamındaki uygulamaları anlattı.

MEZARLIKTAN OFİSE…

İstanbul Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Derneği (Meslekte Birlik) Başkanı Ethem Yüksel Kahveci, mali müşavirlerin önüne çıkan engellerin kaldırılması gerektiğinin altını çizerek, yürürlükte olan bazı maddelerin sıkıntı oluşturduğunu dile getirdi. Mesleğe sahip çıkma çağrısı yapan Kahveci, şunları söyledi: “Bu görev hepimizin üzerinde. Mesleğimize sahip çıkalım. 
İş sağlığı uzmanı, bilirkişi, KOSGEB danışmanı, bilişim uzmanı gibi çalıştığımız için mali müşavir olamıyoruz. Bizim dertlerimizi, bizim gibi çekmeyen insanlar bizi gerektiği gibi temsil edemiyor. Annesini defnettikten sonra mezarlıktan ofisine beyanname imzalamaya giden mali müşavirler var.”

İstanbul Meslekte Birlik Başkan Vekili Alim Karataş ise ‘muhasebecilikle ilgili önemli düzenlemeler’ konulu sunum yaptı. Karataş, mali müşavirlik muhasebe hukuku ile ilgili bilgi aktardı.

MÜKELLEF MAĞDUR EDİLMİYOR

Sahip oldukları veri tabanıyla beyannamelerle ilgili ayrıntıları görebildiklerini ifade eden İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürü Halil Sencar, izaha davet müessesesinin amacı ile ilgili bilgi verdi. Sencar, “Gerektiğinde, izaha davet ile olayların ardındaki gerçeğin tespiti yapılıyor ve mükellef mağdur edilmiyor. 12 izaha davet komisyonu kurduk. Yenileri de kurulacak. İzaha davet başladığında vergi daireleri ile işiniz olmayacak. Süreç denetim müdürlükleri üzerinden işleyecek” dedi.

İTO’NUN ÖNERİLERİYDİ

Mükellefin durumunun tespit edilmeden, cezai işlem yapılmaması konusunu da gündemde tutan İTO’nun önerilerinden biri de izaha davet müessesesinde yer buldu. İTO’nun, vergisini düzenli ödeyen mükellefin yüzde 5 vergi indirimi ile ödüllendirilmesi önerisi kabul edildi. 2018’de verilecek gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinde 2017 kazançlarına uygulanmak üzere yüzde 5 vergi indirimi var.

Kaynak: https://www.itohaber.com/haber/guncel/207535/vergi_memuru_gelmeden_once_mukellefe_sms_atacak.html